top of page
ΜΕΓΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΜΕΓΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ Α΄

ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ Α΄

ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ Α΄

ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ Α΄

ΛΕΩΝ Γ΄ ο ΙΣΑΥΡΟΣ

ΛΕΩΝ Γ΄ ο ΙΣΑΥΡΟΣ

ΑΛΕΞΙΟΣ Α΄ ο ΚΟΜΝΗΝΟΣ

ΑΛΕΞΙΟΣ Α΄ ο ΚΟΜΝΗΝΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΑ΄ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΑ΄ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

Ι. Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ

​    Οι υπήκοοι της αυτοκρατορίας, που εμείς σήμερα ονομάζουμε Βυζαντινή, θεωρούσαν την αυτοκρατορία τους αδιάσπαστη συνέχεια της ρωμαϊκής. Οι Βυζαντινοί ένιωθαν ως υπήκοοι ενός και μοναδικού κράτους, του ρωμαϊκού και οι βυζαντινοί αυτοκράτορες θεωρούσαν τη βασιλεία τους συνέχεια της βασιλείας των παλαιών Ρωμαίων αυτοκρατόρων. Όμως η ρωμαϊκή αυτή βασιλεία είχε αποκτήσει νέο περιεχόμενο και νέα πνοή στην Ανατολή εξαιτίας της επίδρασης του Χριστιανισμού. Σύμφωνα λοιπόν με τις βυζαντινές αντιλήψεις:

  • Η Οικουμένη ήταν μια οικογένεια λαών και ηγεμόνων με επικεφαλής τον βυζαντινό αυτοκράτορα. Όλοι οι άλλοι ηγεμόνες ακολουθούσαν.

  • Στο Βυζάντιο ο αυτοκράτορας δεν ήταν θεός, όπως τον θεωρούσαν στη ρωμαϊκή περίοδο. Ήταν ο προσωρινός εκπρόσωπος του Θεού στη γη.

Ο δικέφαλος αετός αποτελούσε βυζαντινό αυτοκρατορικό έμβλημα από τον 11ο αιώνα μ.Χ.. Συμβόλιζε την κυριαρχία και τη δύναμη των βυζαντινών αυτοκρατόρων από την ανατολή ως τη δύση. Γι' αυτό η αριστερή κεφαλή είναι στραμμένη προς τη δύση (συμβολίζει τη Ρώμη), ενώ η δεξιά προς την ανατολή (συμβολίζει την Κωνσταντινούπολη). Ο σταυρός και η σφαίρα στα νύχια του αετού αντιπροσωπεύουν τη διπλή εξουσία του αυτοκράτορα (κοσμική και πνευματική). 

ΙΙ. ΔΥΝΑΣΤΕΙΕΣ

​   Οι περισσότεροι αυτοκράτορες του Βυζαντίου εντάσσονται σε ομάδες, που τις ονομάζουμε δυναστείες. Κοινό στοιχείο των αυτοκρατόρων που ανήκουν σε μία δυναστεία είναι ότι όλοι κατάγονται από την ίδια οικογένεια, αφού ο κάθε αυτοκράτοράς της, διαδέχεται στο θρόνο τον πατέρα του ή κάποιον συγγενή του. Ο πρώτος αυτοκράτορας της οικογένειας που ανεβαίνει στο θρόνο είναι ο ιδρυτής της δυναστείας.

   Μ' αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, δημιουργείται μία δυναστεία, η οποία παίρνει συνήθως το όνομά της απ’ τον τόπο καταγωγής της οικογένειας των αυτοκρατόρων, που την αποτελούν ή από το όνομα του ιδρυτή της ή ακόμα και από το οικογενειακό όνομα των αυτοκρατόρων της.

​   Στη διπλανή παρουσίαση ο Λέοντας Γ΄ ο Ίσαυρος και ένας συνάδελφός μου βασιλιάς θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις ακόμα καλύτερα τι είναι δυναστεία και πώς αυτή δημιουργείται.

 

Πηγές

  • Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τ. Η, σελ. 25-52, Αθήνα 1979.

  • Εκπαιδευτική εγκυκοπαίδεια, τ. 22, σελ. 192, Αθήνα 1999.

  • Ιωάννης Καραγιαννόπουλος, Το Βυζαντινό κράτος, σελ. 134-141, Θεσσαλονίκη 1996.

  • wikipedia

6-11-2019 6-45-54 μμ.png
ΙΙΙ. ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΩΝ

Ας γνωρίσουμε καλύτερα τους βυζαντινούς αυτοκράτορες, τις δυναστείες στις οποίες ανήκαν και τον τρόπο που διαδέχτηκε ο ένας τον άλλο. Θα μας βοηθήσει ο παρακάτω χρονολογικός πίνακας.

6-11-2019 6-34-13 μμ.png

ΕΦΑΡΜΟΖΩ

​Μελέτησε με τη βοήθεια του χρονολογικού πίνακα  α) τη δυναστεία των Ισαύρων, β) τους διαδόχους των Ισαύρων, γ) τη δυναστεία του Αμορίου και στη συνέχεια προσπάθησε να απαντήσεις στο παρακάτω τεστ.

6-11-2019 7-25-54 μμ.png

V. ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Κάνε κλικ στην εικόνα για να παίξεις ένα διασκεδαστικό παιχνίδι σχεδιασμένο απ' το

Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

bottom of page