ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ PROJECT
Βασικός σκοπός του project είναι να εμβαθύνουν οι μαθητές σε ζητήματα που προκύπτουν απ’ το μάθημα της Ιστορίας και σχετίζονται με την κοινωνική και πολιτισμική ζωή στα χρόνια του Βυζαντίου και συνδέονται τόσο με την αρχαιότητα όσο και με τη σύγχρονη εποχή. Μέσω αυτής της σύνδεσης επιδιώκεται οι μαθητές να αντιληφθούν την εξέλιξη του ενιαίου ελληνικού πολιτισμού διαμορφώνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο στέρεη εθνική συνείδηση. Ειδικότερα, οι μαθητές θα πρέπει:
Ως προς το γνωστικό αντικείμενο:
-
Να κατανοήσουν τους όρους: πολιτισμός, λαϊκός πολιτισμός, έθιμα, παραδόσεις.
-
Να κατανοήσουν τη σύνδεση γλώσσας και πολιτισμού – κουλτούρας.
-
Να γνωρίσουν όψεις του βυζαντινού πολιτισμού, της καθημερινής ζωής (διατροφικές συνήθειες, εκπαίδευση, ενδυμασία, κτλ.), αλλά και του παραδοσιακού και σύγχρονου λαϊκού πολιτισμού, όπως αυτές ερμηνεύονται από τη σύγχρονη λαογραφική και ιστορική επιστήμη.
-
Να γνωρίσουν τη σημασία και την προέλευση πολύ συνηθισμένων στερεότυπων φράσεων (π.χ. «φτου κι απ’ την αρχή») που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα, οι οποίες ανάγονται στη βυζαντινή ή και την αρχαία περίοδο, συνειδητοποιώντας έτσι τη διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας και τη συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού.Να συνειδητοποιήσουν ότι στερεότυπες φράσεις που χρησιμοποιούνται σήμερα δημιουργήθηκαν από αυθεντικές κοινωνικές καταστάσεις της παραδοσιακής ζωής.
-
Να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους και να το χρησιμοποιούν τόσο στον προφορικό όσο και στον γραπτό λόγο, στις ανάλογες περιστάσεις επικοινωνίας.
-
Να εξοικειωθούν με λέξεις και φράσεις από ελληνικά γλωσσικά ιδιώματα.
-
Να εμπεδώσουν τη μακροδομή του λεξικού, τη λημματογράφηση, την αλφαβητική κατάταξη και τη διάκριση του λεξικού από άλλα είδη κειμένων και να δημιουργήσουν οι ίδιοι εικονογραφημένο λεξικό στερεότυπων φράσεων.
-
Να κατανοήσουν ότι η γνώση είναι μία και ενιαία και να την αντιμετωπίζουν κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Ως προς τις Τ.Π.Ε.:
-
Να χρησιμοποιήσουν τον επεξεργαστή κειμένου word και να παράγουν λόγο σε ψηφιακή μορφή.
-
Να εξασκήσουν τις βασικές δεξιότητες πλοήγησης και αναζήτησης στο διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας μηχανές αναζήτησης και ηλεκτρονικά λεξικά, προκειμένου να εντοπίσουν τις σχετικές πληροφορίες, να τις επεξεργαστούν κριτικά και να τις ενσωματώσουν στη νέα γνώση.
-
Να εκφραστούν δημιουργικά μέσω ηλεκτρονικών comics, για να αναπαραστήσουν αφενός το κοινωνικοπολιτισμικό πλαίσιο της εποχής του Βυζαντίου και αφετέρου να εντάξουν τη νέα γνώση στις ανάλογες περιστάσεις επικοινωνίας.
Ως προς τη Θεατρική Αγωγή:
-
Να ενθαρρυνθούν, ώστε να εκφραστούν δημιουργικά επινοώντας ιστορίες από την βυζαντινή εποχή με τη βοήθεια της φαντασίας τους.
-
Να αναπτύξουν την εκφραστική ικανότητα μέσω του αυτοσχέδιου διαλόγου και της παντομιμικής έκφρασης κατά τη διάρκεια δραματοποίησης.
-
Να διαμορφώσουν αισθητική αντίληψη, τόσο ως θεατές-δέκτες όσο και ως δημιουργοί που παράγουν καλλιτεχνικό προϊόν.
Ως προς τα Εικαστικά:
-
Να αντιληφθούν τις δυσκολίες και τους κανονισμούς που διέπουν την εικονογράφηση λόγω της εξάρτησης απ' το κείμενο και τη σύνδεση εικόνας και λόγου με τις μεθόδους της γελοιογραφίας, του κόμικς, της κινούμενης εικόνας.
-
Να δημιουργούν οι μαθητές με φαντασία και συναίσθημα, συνδυάζοντας την εικόνα με το λόγο.
Ως προς τη διαδικασία μάθησης:
-
Να συνεργάζονται αρμονικά σε μικρές ομάδες, να διατυπώνουν ελεύθερα τις απόψεις τους με επιχειρήματα και να διαμορφώνουν τελική άποψη αλληλεπιδρώντας.
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ε΄ τάξης 2012 -13
© 2013 by Πέτρος Φραντζέσκος, Παναγιώτα Κωνσταντινάκου